Omakotitalon viemäri tukossa

pe 8.11.2019

 

Se on perjantai, linnut laulaa ja lunta on maassa! Kyllä putkarin kelpaa!

Herranpieksut mikä viikko takana. Aikamoinen putkirobleema tässä on asiakkaalla ollut.

 

Perheen äiti soitti minulle hädissään tuossa ja ilmoitti, että lattiassa on kellarikerroksessa märkä läntti. 

Perhe asuu 60-luvun kivitalossa. Hänpä oli ollut imuroimassa alakerrassa, jossa on vielä tasoittamaton betonilattia, ja jonka päällä oli irtonainen kokolattiamatto. Tarkasti kannatti siivoilla, sillä maton alla oli näkynyt jotakin silmään pistävää: lattia oli putkenmentävän seinäpaneelin kohdalta märkää. 

Puhelimeni soi ja hurautin paikalle.

via GIPHY Rouva selitti minulle, että oli huomannut lattiassa olevan läntin pian sen jälkeen, kun heidän pihan läheisyydessä oltiin kaiveltu kaivureilla (jotaki sähkömiesten juttuja.)

Hänen mukaansa talo oli tärissyt niin paljon, että iso jenkkijääkaappikin oli siirtynyt talossa pari senttiä pois seinästä.

Siinä vaiheessa oli vaikeaa sanoa, oliko viemärikaivo A) sortunut tärinän voimasta, B) tukossa jostakin pidemmältä vai C) ihan muuten vaan samaan aikaan erittäin tukossa.

Avasin paneelit. Wc-tiloista alas tulevat putket ja villat olivat kuivia, joten ei ollut putket pamahtaneet - ihme kyllä. Sen sijaan jätösvesi, joka meni maan alle jäteviemäriin, tuli kuin tulikin väärään suuntaan takaisin ja ylös suoraa lattiasta, ovelasti betonin läpi. Jätösten haju vahvistui vahvistumistaan.

Kuva: Paikalle hälytetty remonttireiska avasi lattian piikkisahalla ja betonin alla ja seassa olikin uretaania. Uretaani ei ole vedenpitävää. Ratkaisu on vähintäänkin omituinen, vaikka oltaisiinkin Väinämöisen aikaan sinne laitettu.

 

Ei auttanut muu kuin ruveta rassaamaan.

Rassaaminen tarkoittaa muuten sitä, että semmosta pitkää vaijerintyyppistä pätkää työnnetään syvälle putkeen ja yritetään sen kanssa saada ulos tukkoisuuden aiheuttanutta syypäätää, kuten hylsyjä, vessapaperia, hygieniatuotteita ja muuta mielenkiintoista.

Koska kyseinen perheen viemäri on vanhaa betoniputkea - näitä näkee vielä yllättävän usein - siihen tarttuu sitten aivan KAIKKI. Elikkäs vessapaperi tarttuu karhealle reunalle ja kerääntyy. Tämänhetkinen epäilys siis oli, että jossain oli oltava valtava tukos.

Perheen isäntä halusi sisukkaasti jatkaa rassaamista itse lähdettyäni. Pari iltaa siinä oli kuulemma mennyt lattian äärellä kyykkiessä. Sitten rassaaminen oli riittänyt ja minulle soitettiin uudelleen. Suosittelin tilaamaan paikalle likaviemärin tyhjentäjät. 

Pihalle ajoi isokokoinen säiliöauto, joka tyhjensi viemärin suurella paineella.

Viemärinpuhdistaja ajoi paikalle muutamassa tunnissa, mikä on muuten harvinaisen nopiaa.. Palvelu oli ystävällistä, mutta hassunkurista oli se, että viemäriä ei tyhjennetty sisältä ulospäin, vaan ulkoa sisällepäin! Olisi meinaa ollut putki auki sisälläkin hommaa varten. Tilatut työmiehet kannattaa muuten perehdyttää tilanteeseen aina mahdollisimman tarkasti.

No sehän meinasi sitä, että kaikki jätökset viemäristä syöksyivät sisälle kellariin avoimesta rassausluukusta sekä toisesta viemäristä sisään pannuhuoneeseen.

Isäntää ei hymyilyttänyt, sillä ei auttanut kuin ruveta lapioimaan sitä itseään ihan manuaalisesti roskasäkkiin ja sitte siivota kattoa ja seiniä myöden. Voi luoja!

Lopputuloksena viemärit toimivat taas. Mysteeriksi jäi toistaiseksi vielä se, oliko tukos tässä, vai onko tärinästä tullut jotain vaurioita viemäristöön. Kaivuuvirma oli onneksi ollut niin symppis, että lupautui varuiksi kuvauttamaan viemärin. Siinä se sitte selviää, missä on syy.

Viemäriremontti

No mitä frouvan kannattaa tehdä? Jos ei halua jatkuvasti veivata rassia paskanlöyhkässä, ja maksaa joka tyhjennyksestä 100-300 euroa, niin se viemäriputki pitää vaihtaa muoviseksi.

Betoni on sinänsä lujaa rakennusmateriaalia, mutta se haurastuu myös ajan kuluessa "hiekkaisesti" ja puiden juuret voivat päästä kasvamaan sen läpi. Nykyään viemäriputket tehdään kovasta muovista. Niiden reunapinnat ovat sileitä, eivätkä ne mene tukkoon läheskään yhtä helposti, kuin betoniviemärit - eivätkö sorru. Esimerkiksi tämä kyseinen viemäri kannattaisi ehottomasti vaihtaa muoviseen. Se on suhteellisen isotöinen remontti. Lattia pitäisi avata koko matkan ja täyttää uudelleen. Toinen, edullisempi ja nopeampi vaihtoehto on sukittaa (ehjä) betoniviemäri. Betoniviemäriin ammutaan "sukka", jonka sileä pinta estää papereiden tarttumisen pintoihin.

 

Ja kun se putkiremppa tehdään, vuotovahti on ehdoton ykkösjuttu: tästähän meillä oli juttua viimeksi!

Suosittelen asiakkaalleni myös vuotovahtia, ja siitä voipi lukea täällä!

 

Ilmoja pidellen,

Bloggaava Putkimies

 

 

Lähteet ja kiitokset:

Putkimies Pekka!

Remonttimies Harri!

Sukitusvalvonta

 

 

Lisää uusi kommentti

3 + 7 =