Vuotovahdit vertailussa

ke 6.11.2019

Ilmoja pidellyt!

Täällä on pitänyt kiirettä viemärihommissa ja jos haluat lukea tästä seikkailusta ja hiukset päästä pudottavasta mysteeristä, voit lukea asiasta erikseen täällä.

Viime blogissa oli juttua vuotovahdeista ja viisi syytä, miksi sellainen kannattaisi jokaisen hankkia.

 

Mutta minkä vuotovahdin sitä sitten hankkis?

Vähän niin kuin karkkikaupan hyllyjen edessä elokuvateatteriin mennessä, on se valinnanvaikeus tässäkin. Vuotovahteja on joka lähtöön ja kyllä niitä merkkejä alkaa Suomessakin olemaan myynnissä ihan kiitettävästi. Aloitetaan siitä, mikä on yhteistä kaikille vuotovahdeille.

Kaikki vuotovahdit

Kaikkien vuotovahtien eksistentiaalinen tarkoitus on tunnistaa poikkeavat vedenkulutustilanteet ja ilmoittaa niistä sinulle, jotta vältyt vesivahingolta, ja säästät vedenkulutusta. Vuotovahdit asennetaan putkarin toimesta putkien väliin heti vesimittarin jälkeen.

Kuten viimeksi oli juttua, pikkuriikkisetkin vuodot voivat aiheuttaa suuren vesihukan, jos vuotoa ei havaita ja vikaa korjata. Moni pieni vuoto alkaa muuten putkien liitoskohdassa. Vanhat kupariputket esim ruostuvat ja keräävät sisäänsä kalkkia. Kalkki kerrostuu putkiin ja pienentää veden pääsyn tilaa putken sisällä. Liitoskohtiin tulee ensin läpi kuluessaan pienen pieni reikä, joka kasvaa. Ensin se voi pitkän aikaa tiputtaa vaikka pisaran viikossa, sitten päivässä, kunnes pieni suihke saa tilaa. Hyvät vuotovahdit huomaavat ihan pienetkin vuodot.

Noin yleensä, jos hana jää päälle tai tulee isompi vesivuoto, vuotovahti kuin vuotovahti sulkee pääventtiilin ja estää suurempien vahinkojen syntymisen. Kaikilla - tai lähes kaikille - vahdeilla on oma maksuton puhelinsovellus, jossa veden toimintaa voi seurailla.

Parhaimmat vuotovahdit ovat niin fiksuja, että toimivat perheessäsi ikään kuin teidän kaikkien kaikkien äitinä: Laitteisiin pystyy asentamaan maksimiajan vaikkapa suihkussa läträäjille. Maksimiajan ylityttyä tämä tarkka mamma katkaisee veden tulon! Joku viisas on jonnekin kirjoittanut, että 3-päisen perheen jokapäiväisen suihkussakäynnin keston pudotessa 15 minuutista 7,5 minuuttiin, säästyy vuositasolla noin 600 euroa rahaa!

Suihkuttelija ennen vuotovahdin asentamista:

via GIPHY

Suihkuttelija vuotovahdin asentamisten jälkeen:

 

Mikä on kaikkein olennaisinta vuotovahdin valinnassa?

No jos minulta kysytään, niin ehdottomasti tärkein vuotovahdin ominaisuus on sen herkkyys.

Vuotovahteja mainostetaan hyvinkin samanlaisin termein ja kuvailuin, joten usein asiakkaalle ei jää mitään muuta erottavaa mielikuvaa eri laitteista kuin hinta. Tuijottakaa kuitenkin mieluummin sitä alinta vedenmäärää, mikä laitteeseen on asetettu ilmoittamaan vuodosta. On laitteita, jotka havaitsevat pienetkin tipat, ja sitten on laitteita, jotka antavat ensin valua vettä kylpyammeen verran, ennen kuin määrittävät sen hukaksi ja sulkevat venttiilit. Et halua kymmeniä litroja vettä asuntoosi, ennen kuin sinulle siitä vihdoin ilmoitetaan!

Kävin läpi joitakin merkkejä. Mennään tasapuolisuuden mukaan ihan aakkosjärjestyksessä muutama läpi. Koska en ole itse vielä kaikkia laitteita asentanut, soitin teknisille asiakaspalvelijoille ja utelin asioita. Halusin tietää kaikille vuotovahdeille yleisien ominaisuuksien lisäksi, miksi juuri tämä kyseinen kunkin myyjän laite on kauppiaansa mukaan se erityisin. 

 

Vuotovahdit vertailussa

 

Grohe Sense Guard

Ghohen Sense on ihan mielenkiintoinen ja edistyksellinen aparaatti. Laitteen sovellus toimii Androidi 4.3+:llä ja Apple iOS 9+:llä. Suurin hyöty Grohesta tulee myyjän mukaan silloin, kun tilaa koko paketin, jossa on sekä itse vuotovahti sekä antureita, joita asetetaan eri huoneisiin. Anturit mittaavat huonekosteutta, etäanturit ovat yhteydessä nettiin, mittaavat huoneiden lämpötilaa ja kosteutta ja varoittavat, jos kosteutta on liikaa. Hauskin ominaisuus oli, että laitteeseen voi syöttää veden hintatietoja, jonka jälkeen suihkussa käynnin jälkeen pystyt katsomaan, paljonki suihkusi maksoi. Anturit varoittavat myös putkien jäätymisestä.

Jos laite on sulkenut vedet, ja tulee sähkökatkos, vesi lähtee taas juoksemaan. Eli sähkökatkoksen yhteydessä laitteella ei ole sähkövaraajaa, sillä se toimii vain verkkovirralla. Toki nämä tilanteet ovat harvinaisempia.

HINTA 499-899 EUR 

 

Leakomatic

Leukomaticia, elikkäs vapaalla suomennoksella vuoto-automaattia, kuvaillaan todella samankaltaisesti kuin äsken sepostamaani aparaattia. Soitto kauppialle auttoi ymmärtämään laitetta vähän paremmin. Leucomatikkia löytyy kahta erilaista, 3i ja 4i. Myyjän mukaan laite on markkinoiden tarkin. Tarkkuus liittyy hänen mukaansa nimenomaan havaitsemisherkkyyteen. Tarkka suojausaspekti ilmoittaa vuodosta, kun 6mm vettä /h pääsee karkaamaan väärästä paikasta. Se on itseasiassa aika tarkka se sitten, mutta on muitakin vuotovahteja, jotka yltävät samaan suoritukseen.

Itse vuotovahdin lisäksi voi ostaa kosteusantureita, jotka maksavat 60-150 eur kappaleelta. Antureita voi Grohe Sencen tavoin asettaa eri huoneisiin. Leucomatic, etenkin 4i-malli vaikuttaa tarkalta ja edistyksekkäältä, mutta vuotoa ei sillä saa paikannettua, elikkäs jos jossain huushollissa on tippavuoto, putkarisi joutuu sen itse etsimään. Leucomatic käyttää ammattiputkareiden käyttämiä merkkiventtiilejä, eli kestävää tulee.

HINTA 499- 799

 

Main-iot 

Tämä laite tulee esiin vuotovahtini hakukoneessa, kun googlettaa vuotovahteja Suomessa. Mutta onko kyse kuitenkaan ihan vuotovahdista - tavallaan kai on... Kyllähän tämäkin vahtii vuotoja, mutta millä tavalla?

Luin MAIN-IOTista ja ihmettelin, miksi sitä voidaan myydä satasella? Halusin päästä selville mysteeristä ja soitin myyjälle. Ilmeni, että kyseessä on pienempi yritys, ja että vuotovahti ei ole lainkaan samanlainen, kuin minkä putkarina vuotovahdiksi miellän. Tämä "vuotovahti" ei oikeastaan siis ole vuotovahti, vaan enemmänkin anturi. Itseasiassa sitä ei asenneta lainkaan, vaan sen sijaan asetetaan vettä käyttävien kodinkoneiden läheisyyteen! Esimerkiksi astianpesukoneen alle veden poistumisputken alle ja havaitsee vuodon, jos laitteeseen osuu vettä tai kosteutta. Siksi näitä laitteita, jotka ovat oikeastaan antureita, tarvitaan yhtä monta, kuin on vesipisteitä, ja siitä syystä ne ovat näin edullisia.

En ollutkaan koskaan ajatellut asiaa näin!

Tässä pitää sittenpä vielä nettikaupan mukaan ensin tarkistaa kuuluvuusalue. Miksi? Käsittääkseni siksi, että jos Maini-otin laite havaitsee veden vuodon astianpesukoneesi alla, he lähettävät sinulle siitä varoituksen tekstarilla. Jos et reagoi, sinulle soitetaan. Ei sulje tietenkään mitään venttiilejä, joten en luottaisi tähän ulkomaanmatkalle lähtiessä!

https://main-iot.fi/product/main-iot-vuotovahti-kahdella-sensorilla/

HINTA: 100 eur/anturi

 

Phyn Plus

Phyn Plus on uusinta uutta Uponorilta ja taitaa voittaa kaverinsa älykkyydellään, eli nyt ovat olleet tiedemiehet hommissa. Se on hiukan kavereitaan tyyriimpi laite, mutta vastapainoksi ainoa, joka on saatavana myös kk-maksulla, mikä on tätä päivää. Phyn Plussa on oma suosikkini ulkonäkönsä perusteella. Näin LVI-asentajan näkökulmasta se on helppokäyttöinen, eli kokemattomampikin rörmakare voi sen helposti asentaa. 

Phyn Plussa tarjoaa kivan sovelluksen, jossa vedenkäyttöä voi seurata. Mobiilisovelluksen avulla voit valvoa jopa kuuden eri kiinteistön käyttövesijärjestelmää. Tekstiviesti- ja pikailmoituksilla se antaa tiedon havaitusta vuodosta reaaliajassa sinne missä sijaitset eli siinä mielessä voit reissata vaikka Japseihin asti rauhallisin mielin. Voit katkaista tarvittaessa vedentulon myös itse etäyhteydellä yhdellä napautuksella, ja suuren vuodon sattuessa Phyn katkaisee veden automaattisesti.

Saat tiedon kuinka paljon käytät vettä kuukaudessa, viikossa, päivässä ja tunnissa ja voit arvioida vesilaskujasi. Talvella laite varoittaa sinua myös putkien jäätymisestä.

Kaikkein siisteintä Phyn Plussassa on se, että se osaa paikantaa vuodon. Eli se oppii tuntemaan sun vesipisteet. Kun huuhtelet astioita keittiössä, se välittää juuri sen hanan ominaisen paineen takaisin vuotovahtiin ja älykäs järjestelmä tekee laskelmia ja oppii siis paikantamaan vesipisteesi. Kun se keittiön hana jää päälle, se ilmoittaa sinulle, mikä hana on kyseessä.

HINTA: Alle 30 kuussa tai kertaostoksena

 

Tämä kertoo asian paremmin kuin meikäläinen.
 

Veimart

Veimartin vuotovahdin sovellus toimii vain Androidilla, jonka saa ilmaiseksi Google Play-kaupasta. Veimartin vuotovahti on myös tehty helpoksi asentaa putkarille - mutta toisaalta kyllä hyvältä putkarilta taitaa vähän laite kuin laite onnistua asentaa, kuhan on laatukriteerit kunnossa ja niihin sopivat venttiilit sellasia, että ne kestää vettä ja painetta tarpeeksi ja tarpeeksi kauan. 

Veimartia ei tarvitse erikseen muistaa laittaa päälle, vaan se on aina toiminnassa käyttöönoton jälkeen. Sähkökatkon aikana saa vettä kääntämällä runko-osan päällä oleva käsiventtiilin kahva rungon suuntaiseksi. 

Veimart on ottanut asiakseen panostaa paineen ehkäisyyn. Elikkäs kun pesukoneet ja jotkut hanat saattavat aiheuttaa paineiskuja käyttövesiverkostossa, Veimartin paisunta-astia toimii ikään kuin iskuvaimentimena ja vähentää paineiskujen aiheuttamaa rasitusta putkistossa. Ihan intressanttia.

 

 

No, jokainen voi itse päättää, mikä laite sopii parhaiten juuri sinun huusholliisi. Meikäpojan favoriitti on ehottomasti Phyn Plussa, mutta miksipä ei sellasta Main-iottia voisi laittaa vaikka kesämökille suihkutiloihin. Kuha on vuotovahti!

 

Ilmoja pidellen!

Bloggaava Putkimies

Luithan jo viime juttuni vuotovahdeista

 

LINKIT, LÄHTEET ja KIITOKSET:

Veimart

Phyn Plus

Grohe Guard

Main-iot

Leucomatic

Lisää uusi kommentti

5 + 8 =