Hybriditaloja ja energiaremontteja

Maanantaina 7.10.2019

Kun säästät energiaa kotona, on se pieni askel sinulle, mutta suuri askel ihmiskunnalle.

Vanhallakin talolla voit tässä onnistua.

Kävin tuossa keikkamatkalla Jyväskylässä morottamassa Andrewtä, josta mainitsin viime jutussa. Hän on LVI-alan konkari, diplomi-insinööri virmassa Energia Ykkönen, joka nimensä mukaisesti saneeraa lämmitysjärjestelmiä energiansäästö edellä. Näissä uudelleensyntyvissä hybriditaloissa pyritään ympäristöystävällisyyteen ja henkilökohtasesti täytyy myöntää, että positiivisena sivuvaikutuksena säästyy myös fyrkkaa.

 

Mikä ihmeen hybriditalo?

Hybriditaloista puhutaan talotekniikan osalta silloin, kun kyse on talosta, jossa lämmitys on sellainen, jossa hyödynnetään useampaa erilaista energialähdettä sekä huoneiston, että veden lämmittämisessä eri vuodenaikoina ja eri lämpötiloissa.

Esimerkiksi hybridiautoja on mainostettu isosti telkkarissa jo vuosia. Niissä kävelee yleensä joku komia Ken-nukkea muistuttava mies dressmankävelyä tankkaamaan täydellistä autoaan.

Hybriditaloja ovat usein taas - nykyään kyllä valtaosa taloista on jollain asteella hybridi - vanhempia, joissa on vielä kivikautinen järjestelmä jotenkuten voimissaan, mutta sitten sitä aletaan pikkuhiljaa päivittämään.

 

Mopsipöllö on hybridieläin.

 

Esimerkiksi

Tuossa oli alkuvuodesta yhdellä työmaalla talo, jossa oli lämmönlähteenä lämpöpumppu, kovilla pakkasella apuun riensi tehokkaasti öljy, ja sitten oli vielä varaava takka, josta tullutta lämpöä se ilmalämpöpumppu levitti huoneisiin puhaltamalla. Kaiken kukkuraksi talon omistajan hankintalistassa oli vielä aurinkopaneelit katolle. Tässä oli kyse oikein hybriditalojen hybriditalo. Tämä video osaa kertoa sulle asian hyvin:

 

 

Öljystä luopumisesta on keskusteltu paljon. Tiiän! Minäkin olen! Olen usein pohtinut asiaa eri näkökanteilta ja itsellä löytyy öljylämmitys ilmalämpöpumpun ja keskikerroksen lattialämmityksen rinnalla.

Oma reilu 150 m2 talo lämpeää öljyllä ja edellisen asukkaan arvio oli, että se vie jopa 3000 litraa vuodessa öljyä. (Toki niitä neliöitä taitaa todellisuudessa olla yli 200m2?) Se on aika paljon se, kun ajattelee, että hinnat on noin euro per litra. Tuossa Andrewn kanssa turistiin, että kun asennan tähän ilmavesilämpöpumpun, niin sitä öljyä menisi ehkä enää alle 1000 litraa vuodessa. Niin suuri se ero on. Nopeina miinuspuolina on tietenkin remonttikustannukset, mutta koska nykyinen järjestelmä on tullut tiensä päähän, remontti on joka tapauksessa tehtävä, ja pian se on menoa! Innostavaa!

 

Ja remonttijuttuja kannattaakin ajatella pitkälle.

Laskennassa on, kannattaako öljystä kokonaan vaikka luopua. Omalla kohdallasi selvitä, onko öljylaitteistolla vielä paljonkin käyttöikää? Jos on, mieti sen mukaan. Monella öljy on käytössä vain kovilla pakkasilla, kun lämpöpumpun teho ei enää riitä, esim -25, -30?...

Seksikäs öljytynnyri.

 

Nykyisin kaiken halutaan olevan helppoa 

Se ei tarkoita, että olisimme laiskistuneet, vaan esimerkiksi työkulttuuri on muuttunut ja kasvattanut meille peukalot väärään kohtaan kämmentä. On kannattavampaa olla töissä ja maksaa osaajalle, kuin opetella tekemään itse. Rakentaminen ja remontointi ja nykyajan lämmitysjärjestelmät ovat myös kehittyneet ja teknistyneet ja ovat yhä enemmissä määrin luvanvaraisia - joten ammattilaisen palkkaaminen on väistämätöntä.

 

Hybridihiiri.

 

Ilmoja pidellen,

Bloggaava Putkimies

 

Lähteet ja kiitokset:

Energia Ykkönen,

DI Andrew Stewards

Lämmöllä-lehti

Psst! Luitko jo viime kuun juttuni?

Pidätkö sinäkin päiväkirjaa?

Lisää uusi kommentti

11 + 1 =