Putkimies sluibailee Kouvolan asuntomessuilla

Ti 26.8.2019

 

Kuis puristaa? Täällä tiukasti, sillä tämä putkari otti nelivedon alle ja lähti Kouvolaan tovi sitte sunnuntaina 11.8 asuntomessujen viimeiselle päivälle.

Ja kannattihan se, meinaa oli siellä yhtä sun toista mielenkiintosta ja virkistävää nähtävää ja koettavaa. Nämä messut sijaitsivat Kouvolan Pioneeripuistossa, joka rakentui Korian vanhalle kasarmialueelle. 

Kouvolalaiset on niitä kavereita, jotka ovat ensimmäisinä keksineet sen, mitä luulisi monen muunki suomalaisen jo keksineen tuossa joskus talvisodan jälkeen. He ovat nähkääs keksineet pyörän aivan kokonaan uudelleen ja alkaneet lämmittämään viljalla. 

Kyllä. Luit kuule ihan etkä melkein oikein. Siellä se vilja pölyääpi. Kuvakrediitit täysin tälle lähteelle.

 

Viljellyn viljan pölystä ja hukkaviljasta poltetaan ja käytetään paikallisessa kaukolämmössä!

Eikö olekin nerokasta porukkaa! Me suomalaiset olemme oikein leivän suurkuluttajia. Tässä se palkitsee. 

 

Ai vitsi ku olisi ollu tämmöne leluna pikkupoikana...

 

Eikä se nyt tarkoita sitä, että Kouvolassa heitettäs ruisleipää varaavaan takkaan

Korialla on meinaa biolämpölaitos, joka toimii viljavaraston yhteydessä. Miettikääs, että kaikki Korian kaukolämpökiinteistöt lämpenevät samalla aineella, mitä sinunki mummosi iltapäiväkahviinsa dippaa. 

Eikä tämä ole edes mikään kovin tuore uutinen. Viljan jätteellä on voitu lämmittää taloja kolmisen vuotta. Ei olis meikäpoika kyllä itte tämmöstä kekannut, vaikka ois saappaalla päähän lyöty. On ne einsteineja!

Tämäpä herätti ajatuksen, että miksipä ei muutakin voisi käyttää samalla tyylillä.

Esimerkiksi jätevettä voitaisiin käyttää vähintään wc-pytyn huuhteluun. Tästäkin on toki keskusteltu paljon. Miksi huuhdella samalla vedellä, mitä vois teoriassa mukilla pöntöstä kauhoa janon hetkellä?

 

Kuvan esittämää pohdintaa: Mahdoitko tietää, että normaali WC-istuin kuluttaa vettä jopa 6 litraa joka vedossa?

 

Sehä on yhtä paljon ku yks huippumalli kertoo juovansa päivässä pysyäkseen siloposkena

Eikä sitä määrää normaali ihmine pysty juur juomaankaa - paitti jos se on sitä k:lla alkavaa ja jos se tapahtuu osittain saunassa.

Suosittelenkin sinua vetämään pienen tarpeen jätökset pönttösi mahollisesta kaksoisnupin pienemmästä napista, vaikka sitä tuleeki nii pieni ääni, että pelkäät sen jäävän haisemaan. Sillä säästät jopa 4 litraa per veto.

Kyllä hätä keinot keksii. 

Kohde Puistoklubi: Ei huono.

 

Meinaa ainakin tieteilijöiden ja Pekka Poudanki mukaan tällasia ekolookisia lämmityskikkojahan tarvitaan ja pikasesti tähän maaplaneettaan. Messuilla oli esillä muuteskin noita “uudempia” ja parempia lämmitysjärjestelmiä. Aurinkosähköä oli jo alueella useamman talon katolla.

 

Airon Haave on sisustustejoksen nimi. Muistaakseni. Tuliki mielee että piti soittaa Airio-putkarikaverille yhestä venttiilistä! Mutta ei taaskaan huono!

Kyllähän itteasiassa Varsinais-Suomessakin kun työmatkoilla ajeleepi, niin näkee niitä paneeleita siellä täällä yhä kasvavissa määrin. Oletko sinäki pistäny merkille?

Ja tietenkin maalämpöä ja vesi-ilmalämpöpumppujärjestelmiä rupee olemaan jo vähän jokaisessa talossa - niin se sano se Esa täällä messuilla kans, että niitä juttuja oli esillä aika paljon enemmä ku viime messuilla.

Niistä ei siltikään olla vielä tarpeeksi keskusteltu, kun aina on uusia ok-talon ostajia ja remppaajia, joille ne asiat on aina uusia. Ja jokainen talo on omanlaisensa “eko” tai systeemikokonaisuus, niin se vastaus, että minkä laittaa lämmittämään ei ole mustavalkonen.

Kiva läpitakka. Sopii tommoseen vähän modernimpaan taloon. Passaa joteski hyvin noiden lasi-seinien kanssa. 

 

Meikäläisen olkkarissa tuommone takka tarttis olla kokonaan lasia, että ei peittäs näkymää - nää 50-60-luvun kivitalot on vähä eri mallia. Isäni ei ollut lasimestari, mutta lasimestareitahan löytyy. Netti pullollaan on, jos oikein rupiaa ettimään.

Ei tämmöne putkari niistä ny kovin perillä ole, mutta panin merkille tänä vuonna, ett lasiovia ja lasisia liukuovia on ollu ihmisten remonteissa ja muillakin messuilla tänä vuonna esillä kasvavissa määrin.

On tuommosia isoja lasiliukuovia ja vanhoja kunnon parvekelasituksia ja lasisia ovia ja kaappeja ja lasiterassit ne vasta uusinta huutoa näyttää olevan.

 

Kuva: Meikäpoika ei ole koskaa ymmärtäny miks pitäs olla kaks suihkua näin lähellä tosiaan, mutta mukava kai siinä on sitte toisen selkää pestä jos on vaikka huono verenkierto pesijällä.

 

Virkkulassa yksinäiset papat ja mummut ovat muuten historiaa 

Messuilla oli myös visitoitavissa ihan uudenlainen senioriasumisen kortteli, josta näin muuten myös juttua kansallisissa uutisissa. Virkkulankyläksi kastettu alue on passeliksi räätälöity senioreille, ja rakentamisessa ja sisustamisessa on huomioitu kaikki esteettömyyshommelit ihan valaistukseen asti niin, että elämä käy sujuvasti. Ohan se ny iha erilaista käydä veskissä ja pesulla, kun ei pysty enää samalla tavalla liikkumaan. Koko kylä on myös suunniteltu yhteisöllisyys tähtäsimessä.

 

Kouvolan asuntomessuilta jäi käteen yhteisöllinen halin tunnelma.

Ihan ku kaikki messujen vieraat ja näytteilleasettajat olisivat meikäpojan kavereita. Esillepanossa oli viihtyvyyttä, nykyaikaa, historiaa sekä voisin käyttää sanaa järkeä. Ihan ku jonkinsorttine romanttine aikakausi oli tehny mikroskooppisen pienen paluun. 

Ennen kaikkea meikäpoika lähti hakemaan messuilta inspiraatiota. Sainhan sitä ja nyt on asiakkaillekin taas ehdottaa vähän muutakin kun sitä peruskauraa. Esimerkiksi erilaisia lattiakaivoja, kylppäriratkaisuja ja esimerkiksi siistejä ammeita.

 

Tämäkin amme on tehty puukomposiitista.

 

 

Ens vuonna asuntomessujen teemana on innovatiiviset ja älykkäät energiaratkasut, jatkuvasti suosiossa oleva aihe “älykös asuminen” sekä aktiivinen arki ja yllätyksenä vielä taide asumisen ja elämänlaadun parantajana.

Pidetään huoli lähimmäisistämme ja vähä kauimmaisistammekin! 

 

Ilmoja pidellen,

Bloggaava Putkimies

 

Luitko meikäpojan viime jutun siitä, miten energiankulutuksessa ja laskuissa voipi säästää

 

Seuraavissa blogiteksteissäni juttua siitä, miten voit seurata omaa energiankulutustasi pientalossa. Myös toverini Energia Ykkösestä kertoo hyödyllisiä asioita maalämpöpumpusta.

Tuskin maltat odottaa!

 

Lämpöiset kiitokset ja lähteet:

 

Aluevalvoja Esa Inkilä

Virkkulankylä.fi

Etuovi.com

Kouvolan kaupunki

Kouvolan Sanomat

 

Lisää uusi kommentti

3 + 0 =