Näin säästät rahaa ja energiankulutusta omakotitalossa

Maanantaina 12.8

Oliko ikävä? Minulla oli. Meinaa on se niin, että nämä ukon jyrinät ja sateen ropinat, jotka hyväilevät putkarin ihoa kuin bambumetsän trooppinen ilmasto, tuovat sellasen mukavan syksyisen viiliksen, että tekee mieli vaan juoda kuumaa juotavaa Reinot jaloissa ja kirjotella putkihommista!

 

Ensteeksi putkarin iloisia kotiuutisia

Meikäpoika osti kuulkaas vanhan omakotitalon tässä kesällä ja puoliksi olen jo muutettua saatu. Se on rakennettu vuonna 1958 ja tämä ei edes ole läppä: talon on rakentanut putkimies. Sen näkee kaikista hengariratkaisuista. Rappusten kaiteetkin on kupariputkesta tehtyjä. Ei ole tainnu olla vaimo päättämässä.

Tulette kuulemaan tästä talosta melko paljon, sillä alakerrassa on alkuperäset putket. Tämä on ollu naisen asuma, eikä mikään oikein ole paikallaan. Astianpesukonekin vähän keikkuu jos liian nopiasti avaa. Että on tässä kotosallaki tekemistä. Öljylämmitteisestä talosta on kysymys, ja pikkuhiljaa tässä on tarkotus vaihtaa koko lämmitysjärjestelmä! Että on se hyvä, että on paljon osaamista ja kavereita tällä alalla.

 

Reinot on syytäki olla jaloissa, sillä vaikken saita olekaan, olen säästeliäs.

Taloni lämpiää öljyllä ja sähköllä. Tässä on myös vesikiertonen lattialämmitys ja ilmalämpöpumppu. Säädin ensitöikseni lattialämmitystä pari astetta pienemmälle, niin se näkyy sitte sähkölaskussa. Neliöitä kun on paljon, on turhaa pitää lattialämmitystä ihan hurjan korkialla. 

Ihminen on myös jännä siitä, kun se tottuu lämpötiloihin. Sitä voi noin niinku harjotella aste kerrallaan. Paras säästöidea on, että pukeudu paremmin. Monasti sitä kuulee ku vilukissat valittaa, että on kylmä ja on kylmä, mutta sitte pitäis vaan laittaa niitä villapaitoja ja - sukkia päälle.

 

Jos haluaa säästää sähkön käyttöä, niin on hyvä olla hankkimatta turhan paljon sähkölaitteita

Elikkäs jos vaan mahollista, hanki puukiuas. Olin eilen saunassa ja lämmitin tuon ikivanhan kiukaan - pitää muuten uus hommata sekin. Sauna on kellarikerroksessa, ja kellarissa ei ole lattialämmitystä enkä tiedä hankiko! Tykkään siitä kun saa itte tehdä ja touhuta ja vähän selviytyä! Voin silti kuvitella, että kivilattia on kylmä kuin mikä talvella. Lämmitin siinä Reinot jaloissa ja sitte saunomisen jälkeen jätin oven auki, niin lämmitti koko suihkutilan ja kuivasi lattian samalla. Ei menny lämpö harakoille.

Tietenkin sähköä kuluu lämmitykseen ja siksi on olennaista, että pitää huolen siitä, että ikkunoissa on tiivisteet kunnossa.

 

 

Lapsiperheissä yksi suurimpia sähkösyöppöjä voi olla pyykinpesukone ja astianpesukone.

Kannattaa opetella siihen, että on pyykkipäivä, eikä pyykkejä pestä jatkuvasti. Ja jokainen suomalaine mies on melko ekolooginen, sillä jos moni meistä saisi päättää, tiedämme, että kalsarithan voi käyttää etuperin, takaperin, nurinperin etuperin ja nurinperin takaperin. 

 

No sitten oli se jääkaappi ja pakastin, mitkä kannatti sulattaa säännöllisesti vaikkapa kerran vuodessa. Kylmälaitteisiin kertynyt jääkerros alentaa niiden tehokkuutta, kun ne joutuu tekemään hirveesti ylimäärästä jäähdytyshommaa. 

Itte olen vähän sellanen kaveri, että jos jokin laite toimii, niin en herkästi uutta osta. Kun se vanha pitää johonki hävittää eikä viitti toisten riesaksikaan. Jos omat sähkölaitteet on kuiteskin tosi vanhoja, niin kannattaa ostaa uudet siksi, että ne vanhat on energiasyöppöjä. Ja sitte ku ostaa uusia sähkölaitteita, niin sellaset, missä on A-kirjain ja mahdollisimman monta +-merkkiä on niitä, joilla sähköä säästää eniten. Lue tästä meikäpojan jutusta lisävinkkejä kodinkoneista. 

 

Onko teilläkin kotona niitä latureita ja piuhoja tiukassa rivissä joka huoneessa?

No meillä on. Vinkkinä, että kannattaa ostaa sellanen jatkojohto, jossa on mahollisimman monta pistoketta. Siinä säästää sähköä. Ja kannattaapa vielä hankkia simmonen jatkojohto, jossa on se punanen on-off-nappula. Niin se kannattaa laittaa off-tilaan kun lähtee aamulla töihin, niin ei sitte turhaa käy ja tulipalovaaraltaki säästyy.

 

Ehkä sen, mitä säästää pankkiin, verotoimistoon ja vakuutusyhtiölle ajaessa kuluu näihin latailuihin.

Ainakin, jos on huonot akut joka ikisessä vempaimessa, niin kyllä sitä sähköä latailuun kuluu. Jos akku kestää mäkissä yön läpi niin johdot kannattaa irrottaa seinistä. Läppärit kuluttaa vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet, joissa muutenki on aina virtajohto seinässä kiinni.

Yöllä tosin on useimmilla sähkösopimuksilla pienemmät sähköhinnat, niin latailut, astainpesukoneet sun muut laitteet kannattaa siinä mielellä hoitaa yösähköllä. Ja meikäpoika tykkää bloggaillakin ekoloogisesti yön pimeinä tunteina, kun maailma nukkuu ja LVI-asiat pääsevät virtaamaan vapaina kuin pienet haukkojen poikaset!

 

Ja ne lapset: opettakaa ne leikkimään ulkona ja kantamaan puita saunanlämmittäjälle niiden Minekräftien sijaan.

Kuluu sähkön lisäksi myös keskittymiskyky ja aivosolut.

Valojen käytössäkin voi tehdä pikkuruisia säästöjä. Laadukkaat - vähän kalliimmat - lamput säästävät pitkällä jänteellä, kun ne ei koko ajan pala, ja kuluttavat energiaa vähemmän. Ja lyhdyt ja aurinkokennot on kans kivoja ja semmosia autenttisen oloisia.

 

Mitä tulevan pitää?

Syksy on meikäpojan kalenterissa alkanut ja juttu-vinkkejä ja ideoita sitten riittää.

Tällä viikolla on sovittu haastattelut Motivan energia-asiantuntijan ja Energia Ykkösen putkarin kanssa sekä olen vetänyt hihasta myös erään vakuutusyhtiön asiantuntijaa, joka on perehtynyt vuotovahteihin ja niiden vaikutuksesta vakuutusten hintoihin.

Käväisin eilen tuossa Kouvolan Asuntomessuilla. Siitä tulee juttua myös lähiakoina.

 

Lue sillä aikaa mun edellinen juttuni ilmalämpöpumpusta!

 

Tänään minä muuten mene postiin postittamaan ne pyyhkeet sinulle Kirsi! Laitan pikatoimituksella!

Ilmoja pidellen,

Bloggaava Putkimies

 

 

 

Lähteet ja kiitokset:

Kuluttajaliitto.fi

Credigo.fi

Financer.com

 

 

Lisää uusi kommentti

1 + 0 =