Ilmalämpöpumppu

Ilmoja pidellyt!

Johan alkaa somessaki huomata, että arki se alkaa hiljalleen palata tähänki maahan. Aika sopivasti alkaa kelitki viilenemään, ettei tartte sitte kulkea tuolla putkia asentamassa ilmastointihattu päässä.

Tällä kertaa aiheena on veijari, joka on kuuma, että viilee samaan aikaan! Elikkäs ilmalämpöpumppu.

Kuva: Myönnetään. Ilmalämpöpumppu on yksi LVI-alan epäseksikkäimpiä laitteita. Joku saisi hyvän bisneksen, ku alkais vaan myymään jotain kivoja kuoria näille vempeleille!

 

On kyllä ollu niin kuuma tänäänki, että iha tekee mieli pelata jääkiekkoa ilkosillaan.

Jääkiekko on muuten hieno laji ja tiedättekö mitä ne parhaat maalivahdit reenaa eniten?

No laukoo ainaki maaleja. Eli harjottelee ihan niitä perusasioita. Ajattelin tässä käyä minäkin läpi näitä ihan perusjuttuja! Nimittäin putkihommissa tulee aika monta tällasta asennettua vuodessa. Varsinkin kesäisin.

Kaikki tietävät, mikä on ilmalämpöpumppu. Mutta ihan kaikki kulttuuritaiteen opettajat ja sisiliskojen pyydystäjät eivät tiedä miten se toimii - se vaan on siellä olkkarissa tai eteisessä ja kun painaa nappeja, niin alkaa tapahtua.

Ilmalämpöpumppu, tuttavallisemmin ilppi, on yleensä valkoinen suorakaiteen muotoinen lootamainen laitepari, joka sijaitsee sisällä katonrajassa ja talon ulkoseinässä.

 

Kuva: Joku ruottalaine oli tämän osannut selittää visuaalisesti melko hyvin.

 

Ilmalämpöpumppu on vähän niinkuin vanha pariskunta, joka on pitkän liiton kuluttamana jo vähän erkaantunut toisistaan, mutta joka kummiskin tekee saumatonta yhteistyötä pitääkseen liittonsa elossa. 

Ilppi koostuu siis sisäyksiköstä (olkoon nyt vaikka eukko) ja ulkoyksilöstä (ukko). Nätimpi eukko asuu sisällä ja sellanen rämäsemmän näkönen ukko asuu talon ulkopuolella.

Ilmalämpöpumppu siirtää kaikessa yksinkertasuudessaan ilmasta ilmaan lämpöä: Ukko imee ilmaa ulkoilmasta höyrystimelleen. Se sitoo ulkoilman lämpöenergiaa kylmäaineeseen. Energia johdetaan sisälle johtoa tai putkea pitkin sisälle eukon lauhduttimelle.

Eukko lämmittää ilman valitsemasi lämpöiseksi ja puhaltaa sen sisälle asuntoon - tai jäähdyttää sen.

 

Kuin päinvastoin toimiva jääkaappi

Kaikilla ukoilla ei ole eukkoa. Mutta kaikilla on jääkaappi. Ilmalämpöpumppua on helppo ymmärtää, kun ymmärtää jääkaappia. Se toimii aika samalla tavalla - paitsi lämmitettäessä päinvastoin.

Eukon oikea paikka on tärkiä asia. Ukko sitte sijoitetaan mahdollsimman lähelle eukkoa ulkopuolelle. Laitteen toiminnan kannalta on tärkeää, että lootien välinen putki ei ole liian pitkä. Lisäksi on hyvä tietää, että ukko-osasto tiputtaa lämmityskaudella tuotettua vettä. Sen alle ei kannata kaikkein harvinaisinta kasmirmattoa laittaa. 

 

Suurin syy, miksi ihmiset ostaa lämpöpumppuja on säästäminen, ja kesäostajat toki ostavat siksi, että saisi asuntoa viilennettyä!

Tokihan kun rahaa säästää, tuppaa säästämään myös luontoa. Kun ilmalämpöpumpun ottaa päälämmitysjärjestelmänsä rinnalle, niin kyllä siinä sellaset 30-60 rosenttia energiaa säästää. Mitähän se nyt rahassa sitte olisi, on vähän tapauskohtaista. Sanoisin, että muutaman satasen vuodessa. Riippuu talon koosta ja muodosta, sillä hyvä lämmön jakaantuminen lisää säästöjä. 

Sisäilman suodatus tulee myöskin hoidettua ilmalämpöpumpulla. Sen näkee ihan elävänä, kun avaa ilpin ja putsaa ne suodattimet. Elikkäs homma sopii hyvin kaikille, ja vieläpä etenkin jos perheessä on vaikkapa astmaatikkoja tai allergikkoja.

Jos haluat keskustella syvällisiä ilmalämpöpumpusta, sehän onnistuu meikäpojan Facebook-inboxissa! Elikkäs rohkeesti vaan viestiä tulemahan!

 

Ja muistakaa nyt hyvät hyssykät osallistua tohon pyyhearvontaan. Hitleriltä lähtee muute tukka päästä! Ja meikäpojalta loputki.
 

 

Sua muuten saattaapi kiinnostella meikäpojan toukokuinen lätinä älykkäästä lämmitys- ja viilennysjärjestelmästä - Smatrix Pulsesta.

 

Ilmoja pidellen,

Bloggaava Putkimies

 

 

Lähteet:

Rakentaja.fi,

ilmalampo.net,

sulpu.fi

Lisää uusi kommentti

18 + 1 =