Vääntäisikö tortun lomareissulla?

Torstaina 18.7.2019

Minua on aina kiinnostanut erilaiset käymälät. Olen jonkin verran reissannut ja olen nähnyt erilaisia käymälöitä Londonissa, Boliviassa, Brasiliassa ja Intiassa. Jos jonkinmoisia kyykkytoiletteja ja ihmeellisiä wc-vetämisen vempaimia olen löytänyt.

Minulla oli ennen Facebookissa albumi, jossa oli erilaisia kuvia toileteista, mutta poistin sen joskus muutama vuosi sitten. Nyt ymmärrän olleeni idiootti.

Olen käynyt kaksi kertaa Brasiliassa. Molemmilla kerroilla olen saanut vatsataudin, koska olen niin perso herkullisille ruoille, etten sitten ole välittänyt, kuinka kauan se majoneesi on lillunut yli 50 asteisessa auringon porottelussa.

 

Yksi noloimmista muistoista oli se, kun oltiin paikallisten luona keskellä Brasiliaa Goianian osavaltiossa lounastamassa ja tuli kakkoshätä.

Se pirkuleen banjeeron ala-aukko oli niin pieni, ettei tällasen Pohjolan poikaiin jätös edes mahtunut koko posliiniastiasta viemäriin asti, vaan jouduin kaivamaan sen käsin sieltä ja laittamaan roskikseen. Brasilialaisissa vessoissa vessapapereita ei saa heittää pönttöön (juuri tämän pönttöaukon ahtauden takia), joten veskeissä on kaikissa roskikset. Onneksi tämä ei ollut sellainen reikäinen kori, vaan kannellinen umpiroskis.

Pestyäni käsiäni vartin verran puolella pullolla saippuaa yritin luonnollisesti astella portista ulos, mutta aika äkkiä kiinni jäin. Ja voi luoja!

Siinä saivat sitte suomalaiset putkimiehet ihan oman leimansa. Sori siitä.

Kuva: Kyllähän tuonne ny tortun voisi vääntää. James Ballardien ottama mielenkiintoisin kuva käymälästä Boliviassa.

Meikäpoika-putkari ei ole näemmä ainoa maailman sielu, joka näkee käymälät intressantteina asioina. Joku oli kirjoittanut aiheesta ihan oman blogin.

Brasilian reissun jälkeen jäin pohtimaan, onko ahdas pytty keino saada putkareille lisää duunia, mutta toisaalta, toisten lihmisten henkilökohtaisten ilmastopäästöjen keskellä seisominen tuskin on kenenkään unelmahommaa. 

 

Britit ne vasta onki

Isoissa kaupungeissa ihan Euroopassakin, kuten Pariisissa ja Lontoossa, olen nähnyt yllättävän vanhanaikasia käymälöitä. Huuhtelu tapahtuu narusta vetämällä, niinkuin joskus Sherlock-elokuvista näkyy. Vesiklosettejen etu on aikankin toimintaleffoissa se, että sinne klosetin kannen alle voi aina piilottaa jotain tärkeitä viestejä.

Vastapainoksi joistain hienoista, moderneista rakennuksista löytyy kuitenkin moderneja vessoja, ja hienoja design käsien kuivaajia. Tämän putkimiehen kaaliin ei silti mene edelleenkään se, että suuri osa käymälöistä on edelleen tällaisia.

Kun lentokentältä poistuu ja astuu lähimmän pubin vessaa, siellä on tämä vesiklosettisysteemi vastassa. Onko ne britit laiskoja vaiko ekoloogisia? Toisaalta onko ekoloogista vai laiskaa vaiko jotaki muuta se, että pitää kylpyhuoneessa kokolattiamattoa ja seinissä tapetteja?

Toisaalta, ei kai se ole ekoloogisuudesta kiinni, että briteillä on edelleen peruukit päässä oikeudenkäynneissä ja veskit on ku rokokoon ajoilta. Mene ja tiedä. Semmosta sekamelskaa.

Japanissa en ole itse vielä käynyt, vaikka se onkin meikäpojan ehdoton unelmakohde. Siellä olen kuullut kaverilta, että pöntöistä löytyy esimerkiksi bidee-suihkuja, jotka ovat siellä alhaalla pöntönreunuksen sisäpuolella.

 

Niillä voi sitten tuunata alapäänsä puhtaaksi vesisuihkulla.

Bideetä säädetään ohjauspaneelilla. Juuri nyt Japseissa pitkään jottai tutkimustyötä tehnyt kaveri kerto, että ohjauspaneelilla voi säädellä bideesuihkun veden lämpötilaa, puhalluksen voimakkuutta sekä itseään putsatessa voipi kuunnella musiikkia! Kyllähän mekin nyt tällanen ominaisuus meidän vessoihin tarvitaan!

Kyykkykäymälöitä löytyy ympäri maailmata... Brasiliasta, Japanista, ja myös tietenkin Intiasta. Intiassa oltiin vaimokkeen kanssa intialaisen kaveripariskunnan häissä edellis elokuussa. Häät kestivät melkein viikon, ja me olimme siellä vieraina neljä päivää. Hääohjelmiin kuului suuria ruokailutilaisuuksia. Ruoan jakoivat pöytiin nuoret miehet, joilla oli yläroppa paljaana "hygieniasyistä". Ruoka syötiin käsin.

Oikealla kädellä syötiin ja vasemmalla oli tarkoitus sitten pestä takalisto vessakäynnin yhteydessä.

Se oli hankalaa. Me salakuljetettiin mukanamme nenäliinoja häpeissämme, kun emme osanneet toimia vessaetiketin mukaan. Sitten siellä hääpaikassa oli tietenkin kyykkykäymälät. Meiltä ukoilta homma sujui helpommin, mutta naisilla oli hankaluuksia, kun sitä kangasta oli niin pirkuleesti ympärillä. WC-asioinnin jälkeen ihmiset menivät pesemään kätensä! Mutta järkytyksekseni näin, kun ihmiset huuhtelivat ainoastaan toisen kätensä. Eikä se aina ollut edes se vasen.

 

Kuva: Tyypillinen kyykkykäymälä Intiassa tai Brasiliassa. Alkaa muuten helposti kramppaamaan reisissä.

 

Suomeen aina reissuista palattuani tahdon oikein halata pönttöjä.

Ihan pyyteettömästi. Suomen vessat ovat toimivia ja siksi myös mukavan tylsiä. Näihin ulkolaisiin toiletteihin ne on niin siistejäkin, että niitä voisi ihan vaikka nuolla ilman, että saa vatsataudin.

Väitän, että se johtuu meistä edistyneistä putkareista ja hyvästä pönttödesignista ja no tietenki puhtaasta veestä.

 

Hienuimpia käymälöitä Suomen metissä ja rannoilla ovat tietenkin huussit, joita mökeissä pidetäänkin kuin jos jonninmoisia alttareita!

Niissä on patsaita, kuin hindulaisten olkkareissa konsanaan. Buddhien sijaan vaan on tonttuja, bambeja ja posliinisia kissoja ja kaikkea, mitä on raahattu kerrostalon mummojen kirjahyllyiltä. Kiinnostaakin tietää, minkälaisia huussi"alttareita" suomen mökkeilijöillä oikeestas on? Jos sulla on hieno mökkihuussi, ja haluat jakaa siitä fotograafin, niin lähettäkää tulemaan minun Facebookissa yyveellä! 

 

Näihin mielikuviin ja tunnelmiin,

 

Loma-aivoin,

Bloggaava Putkimies

 

PS. Meikäpoika muuttaa kerrostalosta omakotitaloon kuun vaihteessa. Siitä onkin vastassa jännää juttua alkuperäisen (-58) putkiston rempasta ja sisäilmalaitteista ja tutkailussa!

Lue myös viime juttuni OMAKOTITALON KUNTOTARKASTUKSESTA.

Ja muista osallistua pyyhearvontaan! Arvon sen viimistään kuun vaihteessa!

 

Lisää uusi kommentti

12 + 0 =