OK-talon kuntotarkastus

Sunnuntaina 23.6.2019

 

Ilmoja pidellyt!

Tämän päiväinen kysymys kuuluu:

Minkälainen on omakotitalon kuntotarkastus tavallisen ihmissielun näkökulmasta?

Kun ollaan ostamassa omakotitaloa, tehdään kaupanteon yhteydessä taloon kuntotarkastus. Meikäpoika oli tällä viikolla mukana todistamassa vanhan 1958 rakennetun omakotitalon kuntotarkastuksessa.

Kuntotarkastus tehdään, kun taloa ollaan myymässä ja ostamassa.

 

Kuntotarkastaja valitaan yhdessä.

Usein törmää siihen, että se on joko ostajalle tai myyjälle tai kummallekin ihan sama, kuka tarkastaja on. Tästä pitäisi olla tarkkana. Myöskään kuntotarkastusta ei kannata mennä ja valita pelkän hinnan perusteella.  

via GIPHY Jos olet ostamassa satojen tuhansien eurojen taloa, niin se muutama hassu satanen on halpa vakuutus sijoituksellesi.

 

Jos ei siis itse jaksa koko googlea käydä läpi ja soitella vapaana olevia tarkastajia, konkarimmat kiinteistövälittäjät voivat inhimillisesti ehdotella kuntotarkastajia. Mutta välittäjät ovat puolueettomia sen suhteen, kuka paikalle lopulta lampsii. Kuntotarkastus tehdään yhdessä ostajan ja myyjän kanssa ja myös viulut puolitetaan.

Talo, jota olimme kuntotarkastuttamassa on valmistunut herran vuonna 1960 ja sen on rakentanut arvaa minkä alan vääntäjä! Tämä oli silkka sattuma ihan oikeesta elämästä! Peace and love-aikakauden putkarin kädenjälki näkyy mm siinä, että mm. portaiden kaiteet on tehty kupariputkesta.

 

Myös putkesta oltiin tehty luovia vaatepuuratkaisuja erilaisiin komeroihin… Tavallaan aika muodikasta juuri nyt, etten sanois.

 

Mitä kuntotarkastaja haluaa?

Kuntotarkastaja aloittaa aina keskustelun täyslaidallisella kysymyksiä, mihin kukaan ei valmistelematta tiedä tai muista vastauksia. Käytettävinä asiakirjoina tarvitaan myyjältä rakennuspiirustukset, sekä mahdolliset muutostöiden rakennus- ja rakennepiirutustukset. Tässä vaiheessa viimeistään myyjä ehtii vielä hakea jälkikäteen unohtamansa rakennusluvat remonteille - ja maksaa niistä muuten tuplasti.

Myyntiesitteenkin tarkastaja tahtoo. Ennakkohaastattelulomake annetaan myyjälle esipohdittavaksi ja siinä sitten täytellään siihen kaikenlaisia rakennusmateriaaleja ja remonttivuosia jne.

 

Tämän maan kansa on kuivaa, mutta ilma kosteaa.

... Vaikka ei missään viidakossa asutakaan. Suomessa on valitettavan paljon hometaloja, homekouluja, homesairaaloita ja muita homerakennuksia. Vaikka meillä pitäisi olla rakentaminen huipussaan, silti me suomalaisetkin munataan. Ollaan huolimattomia, säästetään tärkeissä asioissa jne.

Hometalosta voi sairastua todella pahasti.

Hometaloista voi saada jopa läppävian, jos sellasessa asuu tarpeeksi kauan, elikkäs sellanen pelkkä ikuinen nuha ei tosiaankaan riitä oireeksi monellakaan. Todella ikäviä tarinoita on meikäpoika putkarikin kuullut. Siksipä se kosteudenmittaus on todella tärkeä asia.

Meidän kuntotarkastaja käytti kahta erilaista pintakosteusmittaria mittauslaitteina. Ne ovat herkkiä laitteita ja sen vuoksi on olennaista, ettei asukas käytä suihkua kylpyhuoneessa noin vuorokauteen, ennen kuin kosteus mitataan. Muuten se mittari tuntee kosteuden heti ja hälyttää kosteutta turhaan.

 

Välivinkki: "Älä väännä mitään vipuja, mistä et tiedä!" Putkarin voi tilata paikalle myöhemmin säätämään säädöt oikein ja opettamaan sinulle mikä mikäkin vipu on.

Tarkastaja kiertää taloa kaikissa huoneissa oikeastaan, missä on vesipisteitä ja vähän muuallakin.

Hän koskettelee mittarillaan pintoja ja sitten koputtelee niitä ja kurtistelee otsiaan laukoen rakennusmaterialistisia lausahduksia.

Kosteus ilmaisee veden tai vesihöyryn määrää toisessa aineessa. Simmoset asiat mitkä näet kosteudenmittauspapereissa ovat absoluuttinen ja suhteellinen kosteus. Talon ilmankosteutta  sitte verrataan ulkoilman kosteutee jne... Ja toisina vuodenaikoina kosteus on suurempi kuin toisina. Sen tietää Mette Mannonenkin.

 

Tämä putkari on päättänyt mennä vaikka läpi harmaan kiven.

 

Kuntotarkastaja on myöski melkonen paparazzi.

Joka kolkasta ottaa kuvia - ne hän sitte liittää niihin raportteihin ja kirjottaa siihen, mitä pitää tehdä tai mitä on havainnut. Se on ihan kätevää.

Kuntotarkastaja merkkaa raporttiinsa asioita ja epäkohtia vähän samanlaittiis kuin etsivä. Siinä voi lukia vaikkapa, että "Pesutilojen tekinen käyttöikä saavutettu" tai "Valurautavalmisteisten viemäriputkien tekninen käyttöikä saavutettu".

 

Sitten siihen lappuun laitetaan toimenpide-ehdotuksia, aivan samalla tavalla kuin lääkärissäkin tehdään.

Eihän sielläkään varsinaisesti pakoteta polvileikkaukseen, vaikka se polvi oiski jo saavuttanu teknisen käyttöikänsä. Meikäpoikakin kävi tuossa just muuten hammaslääkärissä kun en ollut 15 vuoteen käynyt. Ja kyllähän sieltä löyty paikattavaa. Samoin tämmösissä eläkeikäänsä saavuttavissa taloissa löytyy. Sitte se tarkastaja kirjottaa raporttiin myös talonpohjasta ja rakenteista tekemiään havaintoja ja päätelmiä. 

Yleinen ohje on, että jos jokin remontti on kiirellisempi kuin toinen, vaikkapa nyt sitte se putkiremontti keittiökerroksen kohdalle: niin sitten ne putket hoidellaan samalla, kun se keittiökin remontoidaan. Se on meille putkareille huomattavasti helpompi asia ymmärtää kuin sinun vaimokkeellesi.

via GIPHY Niitä Feng Shui- ja värikarttoja kannattaa sitte alkaa ajoissa kattelemaan.

 

Mutta kuntotarkastaja ei ole joka rakennuslajin mestari.

Siksi meikäpoika oli mukana. Nimittäin olin saanut korviini tiedon, että kyseisen kivitalon putket olivat - ainakin alakerrassa - alkuperäiset valurautaputket. Ylhäälle oltiin jo joitain putkia vaihdettukin remonttien yhteydessä. Meikäpojalta haluttiin sitte siinä tarkastuksen lomassa arvio siitä, milloinko olisi sitten akuutti putkiremontin tarve ja olihan se nyt sitte jo melkosen akuutti. Ja tätä aihettahan olenkin aikasemmin hipaissut.

 

Talokauppakulttuuri

Joskus pohdiskelen, että eikös talon myyjän melkein kannattaisi tehdä kuntotarkastus jo ennen kuin laittaa vanhaa taloaan myyntiin? Harvemmin myyjä tekee sen meinaa itse ennakkoon, vaikka - joissakin tapauksissa - kuten tässäkin - se edistäisi kylläkin kaupankäyntiä, kun olisi tietyt huolet epäselvien korjaustarpeiden suhteen eliminoitu heti kättelyssä... mutta niin se ei vaan mene suomen talokauppakulttuurissa. Mutta, jos joku innostuu teettämään kuntotarkastuksen, niin toki sen tarkastajan pitäisi sitten käväistä tekemässä konsultointikierros sitte sille ostajalle.

via GIPHY Valitse siis ammattitaitonen kaveri - hyvin se menee!

 

Ei muuta kuin oikein mukavia Juhannuksesta paluuta itse kullekin kulkijalle!

Bloggaava Putkimies

 

Sitte vielä vinkki mökkikansalle:

 

Joko luit viime juttuni: "Kumman kaa olisit mieluummin - putkarin vai sähkärin?"

 

Lisää uusi kommentti

1 + 6 =