Saija Palin lämmitysjärjestelmien maailmassa

Maanantaina 15.4.2019 

No nyt tärähtää!

Nimittäin olin tuossa viime torstaina kaverin tukena mukana asuntonäytössä ja sielläpä oli esittelijänä erittäin mukava kiinteistönvälittäjä, kenet säkin saatat tuntea, nimittäin Palinin Saija!

Saija ryhtyi tuosta vastikään kiinteistönvälittäjäksi. Miksi näin sattui käymään, kerron myöhemmin, mutta ensin keskitytään tärkeisiin keskustelun aiheisiimme. Meikäpoika vei varmaan siinä puolikkaan Saijan työpäivästä, kun innostuttiin juttelemaan ihanista LVI-asioista ja erilaisista lämmitysjärjestelmistä.

Lämmityksessä ja energian tuotannossa vaihtoehtoja riittää...

... on biopolttoaineet, pellettipolttimet, maakaasu, biokaasu, sitten kaikenmaailman sähkölämmittimet joihin myös lämpöpumput lukeutuvat... Ja edelleen suora sähkökattilakin. Sitä unohtamatta. Kyse on kaiketi melko monimutkaisesta valintaprosessista, jossa vaikutusta on sijainnilla, taloudella, mielikuvilla, asukkailla - sekä ihmiset että eläimet huomioiden, naapureilla, kauppapolitiikalla ja kyläyhteisön tai kaupunginosan sisäisellä dynamiikalla jne....

 

Lämmitysjärjestelmiä on omakotitaloissa paljon erilaisia. Mistä voi tavallinen pulliainen siis tietää, mikä niistä on paras?

Pyysin Palinin plikkaa auttamaan talon ostajia!

Saijan mielestä asia on vieläpä niin, että kysymystä pitää tarkentaa:

Mikä niistä on paras juuri sinulle?

Se olikin meikäpojan mielestä erittäin nappiin menevä kysymys…

Näinhän se meinaa on. Toisille tärkiää on ekologisuus, toisille se, että on halpaa. Olispa molempia.

 

Kuvassa: Kiinteistönvälittäjä Saija Palin, jonka meikäpoika tapasi viime torstaina ja kuvan napsasi.

 

No sittenpähän päästää meikäpojan asiantuntemukseen.

 

Nimittäin, miten sitte ne LVI-asiat vaikuttavat asunnon arvoon?

No, vaikuttaako se?

Kyllähän se vaikuttaa!

Kuten Saijakin tuossa vahvisti, niin kyllä se tänä päivänä on tuo maalämpö, mikä on niin sanotusti muodissa! Tässä on yksinkertanen pointti:

"Kyllä ostajat on selvästi kiinnostuneempia niistä kohteista missä se jo on. Eli siinä mielessä sen voi huomioida hinnoittelussa."

Elikkäs kuten sanoin tuossa muorille: vähän sama ku se, että tykkäätkö sä vakabondin merkkisistä kengistä. Tykkäät. Maksatko mieluummin enemmän sitte niistä ku tokmannin halpiksista, mitkä kävelet puhki viikossa... Maksat.

MUTTA!

Pitää aatella astetta pidemmälle.

 

Olemassaoleva järjestelmä on aina pohjalla.

Jos aattelee uusivansa koko järjestelmän, niin voi tehdä sen mukaisen tarjouksen.

Mutta nykyään välittäjät laittaa asunnon hinnat tosi lähelle sitä ostohintaa, Saija muistuttaa. Ennen oli tapana laittaa ylimäärästä päälle ja sitä tinkivaraa.

Ostaja voi ostoaikeissaan kysyä myös tarjousta maalämpö- tai ilmalämpöpumpusta ja hän voi pyytää laskelmia energiakannattavuudessa.

Puhutaan lämmön takaisinmaksuajasta.

Jos saisin valkata miten tää maailma pyörii, minusta tärkeä pointti olisi toteuttaa lämmönjako vesikiertoisena lattialämmityksenä! Silloin voi tarvittaessa vaihtaa lämmönlähteestä toiseen tai käyttää useampikin lämmitysmuotoja. Miettikää!

Jos taasen valitsee suoransähkölämmityksen, niin on sidoksissa käytännössä siihen eikä lämmitysmuodon vaihto ole niin helppoa. Suomessa uudiskohteissa valitettavasti valitaan suora sähkölämmitys halvempien hankintakustannusten takia, mutta mitäpä teet jos sähkönhinnat elikkäs ne käyttökustannukset karkaavat taivaalle?

No, ilmalämpöpumput on, mutta silti...

 

Mikään ei ole ikuista. 

Muutaman 10 vuoden päästä pitää se uusikin taas uusia. Tärkeintä ois se, että huolto ja varaosia on saatavilla. Mielellään 24/7 huoltopalvelu, sillä jos tarvitset jeesiä pumppuun vaikka keskellä yötä - 30 asteen pakkasessa, niin sinä haluat sen huoltomiehen paikalle!

Vilppi elikkäs vesi-ilmalämpöpumppu kyllä alkaa olla aika edullinen joissain tapauksissa. Varsinkin, jos voi pitää öljyn, pelletin tai klapin tai jotain varalla mitä voi polttaa... koska täällä pohjoisessa on vaikeaa saada mistään muualta tehoa tarpeeksi kaikkiin tapauksiin... Sähkö on huono kun sitte kylymimpinä kausina kaikki tarvitsee sitä samaan aikaan ja mojovin määrin. Pitää muistaa kumminkin, että myyntimies monesti myy asiakkaalle kaiken myytävissä olevan, kun paljon vähemmälläkin pärjäisi... 

Suomessa sähköä tuotetaan melko ekologisesti, että ei sitä kannata aivan riipasevan kehnoa omaatuntoa sielun syvyyksissä tuntea, jos käytät pelkkää sähkölämmitystä. Mutta ohan niitä nyt sitte muitakin.

Yksi mikä ei taas ole niin kovin ekoloogista, on öljylämmitys.

 

Pitääkö öljylämmitysjärjestelmä vaihtaa?

Nyt kun oli nämä eduskuntavaalit, niin kaikki mediat ovat olleet ihan täynnä ympäristöasiaa. Viime päivinä on pistänyt silmään tämä öljylämmitysjärjestelmien remonttituki-idea

Lyhyt vastaus: Öljyä en enää paljon polttelisi... mutta poliittinen vastaus tähän olisi, että kannattaa vaihtaa tai jättää vaihtamatta. 

Tämä on sellanen kymysys, joka aiheuttaa paljonkin tunteita LVI-asentajien piireissä.

Yksi asia on varmaa tässä. Nimittäin asia on niin, että omakotitalo on ihan oma ekosysteeminsä, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siksi ei kannata yksin menettää viimisiä hiustuppejaan tämän asian puhki miettimiseen, vaan pyytää apua siltä asiantuntijalta. 

Tätä asiaa tarttis vähäsen joogata.

Entäs öljylämmityksestä luopuminen? Mielestäni lämmitysmuodon vaihtaminen voisi olla järkevää siinä yhteydessä, kun esim lämmityskattila tai öljysäiliö alkaa olla elinkaaren lopulla?

 

Norsmenit

Meikäpoika ei oikein usko yksiselitteisesti öljylämmityksen kieltämiseen. Juju taitaapi olla kummiskin tuo vossiilisten polttoaineiden rajoittaminen. Otetaanpa esimerkkinä Viikinkien luvattu maa. Norjalaisilla on ollut meneillään rojekti, jossa se lopettaa öljylämmityksen kolmen vuoden siirtymäajalla. Deadline on ens vuonna.

Ensin öljy ei saanu olla uudisrakennuksen päälämmönlähde jne. Toisaalta norjan kannattaakin myydä öljy ja käyttää sähköä, kun vesivoimaa vuonoista tulee käytännössä rajattomasti... Yksiselitteisesti Norjakaan ei siis kiellä esimerkiksi biopohjaisten öljyjen polttamista, joten ei öljypannua tarvitse hävittää... Ku pitää se maalaisjärki tuoda kans mukahan tähän hommaan ja pohtia kokonaisuutta...

 

Öljyasia ei ole mustavalkonen

Saija ties vahvistaa, että Suomessa on vielä aika paljon öljylämmityskantaa. Öljylämmityksen vaihtaminen on siis noin niinkuin yleisesti hyvä idea, mutta asia ei ole niin mustavalkoinen. 

Olennaista on myös esimerkiksi se, missä se öljysäiliö on. Vanhoissa taloissa se on maan alla. Mitäpä, jos ei sitä pystykään nostaa ylös? Se voi vaikuttaa perustuksiin... Sitten pitää anoa lupa kunnalta, että saako sen jättää… jos saa niin se pitää pestää asianmukaisesti ja täyttää hiekalla... 

Kysypä sitä asiaa talokohtasesti sitte ku on sen aika.. ota siis yhteyttä asiantuntijaan!

 

Rinnalle asetettavasta lämmitysjärjestelmästä voi saada hyviä hyötyjä

“Jos se öljykattila on hyvässä kunnossa, eikä ole tullut tiensä päähän, niin en näe, että olisi hirveä hätä vaihtaa sitä kokonaan pois."

Saija on asian ytimessä, sanois Pulkkinen.

"Täytyy miettiä, entä onko hyvän laitteen vaihtaminen enää niin ekologista. Öljylämmityksen rinnalle voi ottaa ekologisemman lämmönlähteen kaveriksi. Vaikkapa, jos sulla on vesikiertoinen lattialämmitys, niin sen kanssa lämmönlähteeksi voi ottaa vaikka aurinkopaneelit tai vesi-ilmalämpöpumpun. Öljylämmitykseen voi yhdistää melkein mitä vaan!” Saija innostuu.

Ilmavesilämpö pumpulla ei ole tarkoitus tuottaa välttämättä 100% tehon tarve. Voidaan tehdä 90-95% ja loput esim Sähköllä. Tällöin kovimmat pakkaset ei ole ongelma. ja esim asentamamme pumput toimii -28 asti mutta kovin paljon tehoa ei tuolloin enää saada jolloin yleensä sähkövastus toimii apuna.

Aurinkopaneelit ovat ekologisia ja nekin voi laittaa öljyn kanssa... mutta paneeleissa ja myös maalämmön asennuksissa on kalliit aloituskustannukset. Ne ja käyttökustannukset on hyvä laittaa rinta rinnan ja laskea hyödyt. Ammattilaisilta voi ja kannattaa pyytää apua hyötysuhteiden laskennassa. Esimerkiksi silloin, kun tehdään energiatodistuksia.

Energiatodistusta voi hyödyntää talon ekologisuudessa

Sitä kuinka tiivis talo on ja mitä energialuokituksia se saa, kertoo energiatodistus. Näistä informaatioista on apua lämmitysjärjestelmien valinnassa.

Saija kertoo, että jotkut ovat kysyneet talon myynnin yhteydessä, onko pakko hankkia se energiatodistus? 

"Kyllä se niin on, että laki velvoittaa sen hankkimaan. Vastuu kiinteistöstä on voimassa 10 vuotta omakotitalon myyjällä. Ostaja voi periaatteessa soittaa koska tahansa 10 sisällä ja pyytää sitä. Kuntotarkastuksen yhteydessä sen saa kätevästi," hän sanoo.

Ennen kuin lähden, Saija muisti vielä yhden asian.

Pumpun kannattaapi olla Eurowent sertifioitu tuote, jolloinka siitä sitte tietää, että se on laadukas, eikä mikään rimpula halpatuote.

 

Ilmoja pidellen,

Bloggaava Putkimies

 

Tulossa pian myös: Omakotitalon myyjän ja ostajan välillä

Sanastoa:

vilp = vesi-ilmalämpöpumppu, ilp = ilmalämpöpumppu, mlp = maalämpöpumppu

 

Vinkkejä:

Puolueettomissa LVI-kysymyksissä lämpimästi suosittelen ottamaan yhteyttä Lämmitysenergia Yhdistykseen

 

Lähteet:

Saija Palin, Solid House

LVI-alan ammattilaiset FB-ryhmä

Löppösen Jyrkikin jeesi meikäpoikaa!

Kiitos teille!

Lisää uusi kommentti

6 + 10 =