Bloggaavan Putkimiehen jätevesijärjestelmä-opas Matti-myöhäsille

Jonkinsorttinen yhteenveto jätevesijärjestelmien uudistamisesta

Tämä artikkeli on pääasiassa tarkotettu Matti-myöhäsille.

 

La 30.3.2019

Viime jutussa käsittelin hieman sitä, miten lööpit hehkuttaa tätä "paskalakia" kauhian dramaattisesti. No, taashan se sen teki.

Oli oikein pakko jättää lattiakaivohomma kesken ja tulla editoimaan tänne tämä linkki iltasanomiin vaiko taloussanomiin "Suomalaiset vitkastelevat ”paskalain” kanssa – Onko laitteista ja urakoijista tulossa jo pula?"  (editti 3.4.2019) Niille, jotka haluavat lukea lunkimpaa versiota aiheesta, meikäpoika suosittelee omia artikkeleita aiheesta. Ja ne menevät näin:

 

Mistä on kysymys?

Ennen vuotta 2004 rakennettujen haja-asutusalueiden asuintalojen ja loma-asuntojen jätevesijärjestelmät pitää uusia.

Taajama-alueilla tönöttävät talot puolestaan kuuluvat kunnallisen viemärijärjestelmän piiriin. Tämmösillä alueilla maksetaan jätevesimaksuja juuri siksi, ettei itse tarvitse miettiä kyseisiä pulmia.
 

No miksipä kummassa toimivaa systeemiä nyt vaihtamaan?

Koska

A. On pakko.

B. Vanhat jätevesisysteemit ovat huonoja ympäristölle.

Teollisuus on vuosi vuodelta kasvanut, ja ollaan menty kirjaimellisesti perse edellä puuhun elikkäs niinku teollisuus edellä.

Nyt sitte halutaan mennä ympäristö edellä. 

Kuva: Mielensäpahoittaja, Solar Films / Marek Sabogal. Kuvan on tarkoitus kuvastaa suomalaista mökkeilijää, joka ei tahdo satsata remonttiin. Ja onhan se tavallaan ymmärrettävää. Mutta kun...

 

... Kyse on puhdistuskyvystä.

Meillä Suomessa tuommonen vanha 70-80-luvun sakokaivo ja jätevesijärjestelmä pystyy putsaamaan veden 10-30 rosenttisesti. Vaatimustaso on nykyään 70 prossaa tai ylöspäin.

Esimerkiksi Keski-Euroopassa käymälävedet ja käyttövedet menevät kaikki yhteen putkeen ja sieltä ympäristöön. Bon apetite vaan ja sitä lohipastaa nauttimaan! Ympäristönäkökulmaa voi ammentaa vähäsen myös mun edellisessä julkasussa.

 

Milloinko?

31.10.2019 on eräpäivä hoidetulle hommalle.

 

Mitä pitää tehdä?

Ota yhteyttä lähimpään rakennusvirastoon, niin siellä ne kertoo, millasella alueella asut ja miten lähdet tämän asian hoitamaan.

He voi sieltä neuvoa vaikka että mistä saat suunnittelijan.

 

Miksi tarvitaan suunnittelija?

Jätevesijärjestelmän uudistaminen on sen verran vaativaa hommaa, että siihen tarvitaan lupa.

Lupaa varten pitää suunnittelijan tehdä jätevesisuunnitelma - kohteeseen kuin kohteeseen. Muuten homma ei onnistu.

Suunnittelijat sitte - elleivät ole ihan eilen syntyneitä - niin tuntevat kyllä tekijöitä, mitkä on usein esimerkiksi maanrakennusliikkeitä tai vastaavia.

 

Kuka tekee työn?

Tekijöiksi voivat sopia vaikkapa verkostoituneet LVI-firmat, maanrakennusliikkeet; suunnittelijoilla on usein kumppaneita ja verkostoja tällä saralla. He tietävät kuka urakoi, kuka jälleenmyy jne.

 

Miten jätevesijärjestelmä uusitaan?

Suunnittelija käy tontilla. Sille voi kahvit keittää. Sitten haetaan rakennuslupa. Hakemukseen liitetään jätevesisuunnitelma. Kunta käsittelee luvan. Antaa luvan. Ruvetaan hommiin.

Ei tarvitse pakata omaisuutta ja lähteä karkuun. Isoon kohteeseen tulee koneet pihalle pariksi päiväksi ja homma hoidetaan melko siististi. Ei tartte kukkapenkkienkään puolesta pelätä.

 

Miksi tarvitaan rakennuslupa?

Me suomalaiset täytetään vähän kiukuspäissämme monasti näitä lupahakemuksia viranomaisia varten. Meillä on tapana kirjottaa niitä juuri niille viranomaisille - niille ihmisille. Tärkiää olisi kuitenkin ajatella, että se täytetään nimenomaan sitä työn toteuttajaa varten.

Rakennuslupaa ei täytetä suoraan toteuttajalle tai vaikkapa suunnittelijalle, koska kunnalla juuri on se tieto siitä, että miten vaikkapa tämä jätevesiuudistus keskustelee ihan sen paikallisen ympäristösuojelulain kanssa... Siellä saattaa olla juttuja ja termistöä, joista ihan joka Pekka ei tiedä.

Määräykset vaihtelee alueittain. Ne voi olla vähän monimutkasempia juttuja kuin vois ajatella.

Jos ei vaan pysty

Kunnalta voi erityistapauksissa hakea uudistamisen lykkäämistä aina viidellä vuodella kerrallaan. Syitä voi olla vaikkapa se, että on syntynyt 1943 tai sitä ennen, tai vaikka, että lakimuutoksen kohteena olevan kiinteistön ei juurikaan ole käytössä käyttö... tai mitä ihmisillä nyt näitä syitä voi olla.

Tai jos on vastassa joka tapauksessa kiinteistön horisontissa häämöttävän putkirempan yhteydessä niin ei sitä nyt ihan masentua kannata.

Mutta onhan tässä toki sitä siirtymäaikaa jo annettu semmoset 14 vuotta.

Toisaalta - syntyväthän ne timantitkin kovan paineen alla.

 

Ilmoja pidellen!

Bloggaava Putkimies

Lue seuraavaksi: JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT - NÄKÖKULMA YMPÄRISTÖÖN

 

Hyviä linkkejä:

Jätevesiopas: http://vesiensuojelu.fi/jatevesi/?s=kustannukset

 

Lähteet:

Jyrki Löppönen, jätevesijärjestelmätuotteiden asiantuntija

Yle 9.6.2016: Tuhannet jahkailevat jätevesijärjestelmän hankkimista – turhaan

Aamulehti 22.6.2018 Mökkien jätevesijärjestelmät kannattaa kunnostaa tänä kesänä – Vuoden päästä tekijät ja kunnan neuvojat eivät enää ehdi auttaa

Karjalainen 28.7.2018: Ikä ei vapauta kesämökin jätevesijärjestelmän kunnostamisesta

Aamuset 30.10.2018: Omakotiasujalla ja mökkiläisellä tasan vuosi aikaa laittaa jätevesijärjestelmät kuntoon

Iltalehti 31.10.2018: Tästä et saa myöhästyä - tarkista, koskeeko jätevesiuudistus sinua: ”Pahassa pinteessä ollaan”

Kaleva 17.1.2019: Enää alle vuosi aikaa – Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus patistaa hoitamaan jä­te­ve­si­jär­jes­tel­män vaadittuun kuntoon

Fun Tampere 6.11.2018: Tästä voit kuunnella radiohaastattelun aiheesta. 

 

No olipa invormatiivistä settiä. Tätä taas naureskelin. 

 

Lisää uusi kommentti

13 + 4 =