ALOITTELEVAN VUOTO-EHKÄISIJÄN KÄYTÄNNÖN VINKIT

Perjantaina 1.3.2019

Bloggaava putkimies vauhdissa

Ilmoja pidellyt!

Maaliskuu on korkattu käyntiin ja niin myös meikäpojan blogi näin niinkuin ihan virallisesti!

Käy ihmeessä lukaisemassa myös aikaisemmat juttuni.

Viime viikolla me tehtiin Teamtechin Jarin kanssa listaa siitä, mitä toimenpiteitä pitää tehdä LVI-laitteiden kanssa, kun on muuttamassa omakotitaloon.

Minä olen vähän sellanen kaveri, että opin asiat yleensä vasta kantapään kautta. Tykkään myös siitä, että ymmärrän miksi asiat tehdään niinku ne tehdään.

Tässä nyt sitten selityksiä edellisen jutun listaan.

 

Aloittelevan vuoto-ehkäisijän käytännön vinkit

 

1. SELVITÄ, MISSÄ ON VESIMITTARI

Vesimittari voi kieliä vuodosta

Mistä sitten tietää, jos putket vuotaa? Tässä jokamiehen ja -naisen mahtikikka mahdollisen vesivuodon selvittämiseen!

Vesimittarin löytää joka talosta, jonka pihassa ei ole kaivoa. Sitä mittaria kannattaa välillä käydä lukemassa: Jos mitään ei veden kanssa tehdä, niin mittarin ei pitäisi pyöriä. Ja siitä sitten tietää, että kaikki on kunnossa. Jos se kuitenkin pyörii, niin on syytä selvittää, missä vuotaa.

Vesimittarin olinsija on hyvä tietää, sillä jos putki alkaa jossakin päin huushollia vuotamaan, pitää mennä laittamaan vesimittarin sulku kiinni. Lue lisää siitä, miten vesimittaria voi hyödyntää vesivahinkoa etsittäessä. 

 

2. PUTSAA KAAPIT TISKIALTAAN ALTA

Siivotessa tarkista, vuotavatko liitokset.

Joo, joo. Tässä kohtaa joudun vähän punastelemaan, sillä en muista, milloin tyhjensin viimeksi kyseisen kaapin! Mutta totta se on. Sieltä tiskialtaan alta paljastuu meinaa nopeasti, vuotavatko putket. Vanhoissa taloissa tämä on erityisen tärkeä tsekkaus, sillä ennen ei käytetty vesieristeitä! Perusteellisempi siivoaminen voi siis koitua halvaksi tavaksi välttää suuri lasku.

Kannattaa myös tarkistaa, onko astianpesukoneesta likavettä pois vievä putki kiinnitetty viemärin aukkoon. Tosi usein näkee sitä, että se vaan roikkuu siinä vähän oman onnensa nojassa odottamassa sitä huonoa tuuria. Putken voi kiinnittää ensihätään vaikkapa klemmarilla - kunhan se on kunnolla kiinni, eikä lerpsallaan.

Kuvassa traaginen esimerkki tyypillisestä turkulaisesta tiskialtaan alaosassa sijaitsevasta kaapistosta, joka ei päivänvaloa kestä. 

 

3. SULJE HANAT

Tee se.

Astianpesukone on toisestakin syystä yleinen vuodon aiheuttaja. Siihen tuleva vesi tulee sulun kautta. Harva sammuttaa sen ku lähtee kotoa, vaikka taidamme kaikki tietää, että hanat pitäisi ehdottomasti sulkea. Sama koskee pyykinpesukoneita ja kuivausrumpuja.

Nykyään ongelma on niin suuri, että markkinoille onkin tuotu hanoja, joissa on elektroninen venttiili. Tällainen hana voidaan avata esimerkiksi kolmeksi tunniksi, jonka jälkeen se sulkeutuu itsestään.

 

4. VAIHDA PUTKET AJOISSA

Parempi nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Kun vesivahinko sattuu, siitä koituu tuhansien eurojen lasku. Harmittavan usein putket uusitaan vasta vahingon jälkeen.

Mutta mistä sitten voi tietää, milloin putket pitää uusia? Minkä ikäiset putket ovat riskitekijöitä? 

Putket menevät huonoon kuntoon esimerkiksi syöpymisen takia. Ne voivat kestää hyvinkin pitkään, jopa 30 vuotta, mutta joillain alueilla veden laatu on syövyttävämpää kuin toisilla. Nykyään on olemassa myös syöpymättömiä putkia. 

 

5. ÄLÄ TEE MITÄÄN TYPERÄÄ

Kuten nukahda suihkuun

Turun ylioppilaskylässä liikkuu huhu, että vesivahinkoja sattuu niin paljon, että joku kasanoova oli suunnitellut kaikkiin opiskelijoiden kylpyhuoneisiin toisen viemärin. Tätä tukee oma (kröhöm) nuoruuden tarinani kaverin polttareista. Alkoi vähän väsyttää neljältä aamuyöllä hotellin suihkussa. No sieltähän tulivat sitten alakerran burgerin työntekijät koputtelemaan ovea, että oliko se meikäpojan huone, mikä tulvi. No eihän sitä voinut kieltää. Eikä se vakuutuskaan semmosta korvannut. Tulihan siitä muutaman tonnin lasku, mutta hengissä selvittiin. 

 

Palataan astialle pian,

Terveisin meikäpoika elikkäs

Bloggaava Putkimies

 

Lisää uusi kommentti

1 + 19 =