NÄIN VOIT VAIKUTTAA ENERGIANKULUTUKSEEN JA LAITTEIDEN ELINIKÄÄN

Sunnuntai 10.2.2019

 

Bloggaavan putkimiehen huoltovinkit

Hanojen sulkemisen lisäksi kodinkoneiden käyttöikää ja tehokkuutta voi pidentää helpoilla huoltotoimenpiteillä. Joka asiaan ei tarvitse tilata ammattilaista paikalle. Seuraavista huoltohommista selviät säkin kotikonstein.

Tyhjennä pesukoneiden bermudan kolmiot kerran vuodessa

Olet varmaan joskus pannut merkille, että pesukoneissa on jossain alaosassa pieni luukku. Se on justiinsa se, jonne kertyy kaikenlaista kuin mustaan aukkoon. Ruuvia, pölyä ja kadonneita sukkia... No, se luukku pitää välillä avata ja kenno ja sihdit tyhjentää kunnolla ja putsata.

Syy tähän on itseasiassa vähän sama kuin meillä homosapiens-lajin edustajilla. Pumppumme toimii paremmin, kun verisuonemme ovat puhtaita. Myös pesukoneen pumppu toimii paremmin, kun epäpuhtaudet poistaa. Sen elinikä pitenee ja se vie vähemmän sähköä, koska pumppu ei joudu tekemään liikaa työtä veden pumppaamiseen. Ja sama pätee muuten sitten kuivausrumpuihin ja astianpesukoneisiin.

Testaa, onko lämminvesivaraajan venttiili kunnossa

Taloissa on usein noin 300 litran kokoinen lämminvesivaraaja. Sellaisesta riittää lämmintä vettä 4-6 henkiselle perheelle. Varaajan pohjassa on venttiili, joka aukeaa hiukan aina, kun vettä lämmitetään. Tätä varoventtiiliä pitäisi testata kerran vuodessa. Kolleegani Jari selittää miksi ja miten - paljon paremmin kuin minä - joten lainaan suoraan hänen sanojaan:

"Kun lämpö laajenee, varoventtiilistä tulee hiukan vettä ulos, jotta varaajaan ei kerry liikaa painetta,” Jari selittää. “Kerran vuodessa käännä venttiiliä reilusti, ja katso, että sieltä ruiskuu hiukan vettä pois. Jos vettä tulee, tiedät, että venttiili on kunnossa.”

Anna kun valaisen, miksi toimenpide on tärkeä.

 

Kerran lämminvesivaraaja jysäytettiin Myytinmurtajissa omalla paineellaan. Varaaja lensi katosta läpi.

Ei kannata kuitenkaan säikähtää! Huollon voi tehdä kerran vuodessa. Jos jokin mättää, soita putkarille!

Se, että on riittävästi lämmintä vettä, on meille monelle todella tärkeää. Lämminvesivaraajissa on mahdollisuus säätää veden lämpötilaa. Kylmää vettä sekoittuu lämmitetyn joukkoon, kun väännät lämpövipuja hanoissa. Tässä säädössä suurta roolia näyttelee sellainen osa, minkä nimi on syöttösekoitusventtiilli. Se on kuluva osa, ja saattaa vanhetessaan jumiutua. Jumiutuessaan se aiheuttaa ylikuumaa vettä, josta voi polttaa kätensä, koska kylmä vesi ei pääse sekoittumaan siihen. Vedestä tulee myös niin kuumaa, että hanan sisällä oleva hanarasva liukenee pois. Jos se on kulunut, ota yhteyttä putkimieheen.

 

No milloin lämminvesivaraaja pitää vaihtaa?

Pidä huoli, että osat ovat ehjiä. Huomioi, että varaajaan kertyy iän myötä kalkkia. Kalkki toimii eristeenä veden lämmityksessä. Jos kalkkia on paljon, varaaja käyttää enemmän ja enemmän sähköä lämmittääkseen. 

Jari ja mä ollaan sitä mieltä, että jos varaaja on 20 vuotta vanha - vaihda se.

"Se hajoaa meinaa todennäköisesti juhannuksena tai jouluna,” toteaa Jari kokemuksen syvällä rintaäänellä.

 

Ja se on muuten juuri sitä hyvää tuuria!

Bloggaava putkimies

 

Lue mun seuraava juttu: 

-> RASVA EI LÄHDE ILMALÄMPÖPUMPUSTA IMUROIMALLA

 

 

Lähteet:

Yliniemen Jari

Myös sähköyhtiö Helen on kirjoittanut simppelin listan aiheeseen liittyen. Lue se täällä.